top of page
IMG_9344.PNG
WhatsApp Image 2022-10-13 at 11.15.21 AM (1).jpeg

Trauma en rouwverwerking

Trauma is hetgeen wat lichamelijk is opgeslagen en zonder bewustzijn actief is in het dagelijkse leven van iemand. Zo kan het zijn dat iets wat klein lijkt een grote impact heeft op ons dagelijks leven. Ons lijf registreert onprettige gebeurtenissen en ons lijf wil vervolgens te allen tijde voorkomen dat dit nogmaals te voelen en ervaren.  Als we ons hier niet bewust van zijn, worden het onbewuste gemaakte koppelingen met de gebeurtenis die ons leven bepalen en regeren. Eigenlijk leven we dan nog steeds in het verleden toen het trauma plaatsvond. En handelen we dus niet vanuit de daadwerkelijke situatie in het hier en nu. Door hier bewustzijn bij te brengen en ons lichaam te laten herstellen kunnen triggers veranderen waardoor (of) je bijvoorbeeld andere en meer bewuste keuzes gaat maken. In ieder geval niet meer te leven vanuit het zenuwstelsel dat ons laat vechten, vluchten of bevriezen. 

Anker 1
“Trauma is not what happens to you; trauma is what happens inside you as a result of what happens to you”
Dr. Gabor Mate (wounded healer)

Een voorbeeld van een grote impactvolle gebeurtenis is het verliezen van een dierbare. Dit ongelooflijke verdriet wat we dan voelen, het gemis, zou ervoor kunnen zorgen dat we niet opnieuw ons verbinden met de omgeving en de mensen om ons heen. Er is een (soms onbewuste) angst ontstaan. Omdat verbinding in liefde gelijk staat aan het verdriet van het gemis. Juiste begeleiding bij het verwerken kan heel erg prettig zijn, want wanneer deze gebeurtenissen wel op de juiste manier verwerkt en doorvoelt worden, wordt liefde en verbinding in onze omgeving juist versterkt en leer je op de juiste manier met angst en gemis om te gaan. 

 

Iedereen heeft vormen van kleine en of grote gebeurtenissen die effect hebben op je dagelijkse gevoel. In het klein zou dit bijvoorbeeld zo kunnen gaan, hoe je hebt geleerd met gevoel om te gaan toen je klein was. Hoe werd er op jou gereageerd toen je boos of angstig voelde. Zo leer je gevoel wat onprettig is weg te drukken. Dat wordt een strandbal die onder water wordt gehouden en dat kost enorm veel energie en kan leiden tot bijvoorbeeld, gebrek aan energie, slapeloosheid  angst en onzekerheid, futloos of depressie. 

 

Onder begeleiding van mij kun je op een rustige en veilige manier deze gevoelens onderzoeken. Jij bepaalt het tempo en ik zorg dat je vertrouwen krijgt in jezelf om dit te durven aan te kijken. 

Vanuit mijn eigen levenservaring en verwerkingsprocessen verbind ik me in liefde wat er speelt bij de jou. Ik zie en voel door mijn eigen ervaring met je mee.  

Voor mijn werkwijze is het belangrijk dat jij je eigen verantwoordelijkheid neemt en kan dragen. Ik help je hierbij en leer hoe je dat kunt doen, zodat je op eigen benen staat wanneer je naar buiten loopt, de praktijk uit en de wereld in. Ook tijdens de veilige bedding van de sessie werk ik met de aanwezigheid van jouw bewustzijn, jij houdt regie en ik ben een begeleider. Als een innerlijk reisleider begeleid ik je door de processen heen. Niet mijn, maar de jou inzichten vormen de basis van hoe jij in het leven staat. 

bottom of page